Beste motorkleding – 7 items voor op de motor

Peter

23 maart 2023
Beste motorkleding: alle items

Motorkleding kopen? Of jou nou aan het twijfelen bent om je motorrijbewijs te halen, misschien net je eerste paar lessen hebt gehad, net je rijbewijs hebt of misschien al jaren op de motor zit: beste motorkleding is belangrijk en moet er ook goed uit zien.

Als motorrijder weet je hoe belangrijk het is om de juiste kleding te dragen tijdens het rijden. Goede motorkleding beschermt niet alleen tegen weersinvloeden, maar biedt ook de nodige bescherming bij een eventuele val.

Bekijk de huidige voorraad motorkleding

Kies uit één van deze bekende webhops

Beste motorkleding

Dit zijn de beste motorkleding items die je zou moeten dragen om zo veilig en comfortabel je rit te starten en te eindigen:

  • Motor jas
  • Motorhelm
  • Motorbroek
  • Motor handschoenen
  • Motor laarzen (of schoenen)
  • Onderkleding (voor koude of juist warme dagen)
  • Nekwarmer

Of je nu een beginnende motorrijder bent of al jaren ervaring hebt, dit artikel is een must-read voor iedereen die op zoek is naar de beste motorkleding om veilig de weg op te gaan. Of heb je al jaren dezelfde motorkleding en is het wel weer eens tijd voor wat anders? Laat je vooral inspireren en verwen jezelf met mooie motorkleding items, want kleding maakt ook op de motor de man of vrouw.

Waarom is motorkleding belangrijk?

Veiligheid en comfortabel rijden zijn in het kort de twee belangrijkste peilers van motorkleding. Te midden van het autoverkeer ben je alleen wel kwetsbaar op je motor. Daarom moet je uiteraard motorkleding kopen, want je wilt jezelf voor je eigen veiligheid natuurlijk van top tot teen goed inpakken met de juiste motorkleding en de perfecte helm.

Bekijk de huidige voorraad motorkleding

Kies uit één van deze bekende webhops

Naast dat je je gevoel van veiligheid moet verhogen, wil je natuurlijk ook dat je je comfortabel voelt. Daarom doe er goed aan motorkleding te kopen die licht is en goed meegeeft, zodat je je er makkelijk in kunt bewegen. Het wordt natuurlijk snel warm in een goed motorpak, dus het is ook belangrijk dat de kleding ademt. Tegelijkertijd wil je niet dat je kleding onder je motorpak nat wordt wanneer het regent, dus is het belangrijk dat je motoroutfit waterdicht is.

Naast alle praktische voorwaarden, wil je er natuurlijk ook gewoon cool uitzien in je motorkleding voor je profielfoto’s op social media of wellicht met je Go Pro om je ervaringen te filmen (laat ons vooral je filmpjes zien en delen. Daar smullen wij en onze lezers van!). Wij zijn zelf erg fanatiek met het testen van goede regenpakken, motorschoenen en motorlaarzen en willen hierbij helpen een goede keuze te maken welke zeker niet altijd de duurste is.

Maar je zit natuurlijk wel met een budget. In een ander artikel over motorrijden kosten vind je wat je ongeveer kwijt bent aan een goede set motorkleding. Daarom is het goed om eerst te inventariseren wat je zoal nodig hebt voor een compleet outfit voor op de motor. We zetten de 7 beste motorkleding items handig voor je op een rij met nuttige tips.

1. Motorjas

Een motorjas is een essentieel kledingstuk voor elke motorrijder, ontworpen om comfort, bescherming en stijl te bieden tijdens het rijden. Deze speciaal ontworpen jassen zijn gemaakt van materialen zoals leer, textiel of een combinatie daarvan, met als doel de rijder te beschermen tegen de elementen, slijtage en impact bij een eventueel ongeval. Ze bevatten daarom ook vaak CE-gecertificeerde beschermers op cruciale gebieden zoals schouders en ellebogen, evenals aanpasbare ventilatieopeningen en opbergruimte voor extra functionaliteit. Het kiezen van de juiste motorjas is een belangrijke beslissing voor elke motorrijder, omdat het een directe invloed heeft op zowel comfort als veiligheid tijdens het rijden.

Belangrijke vraag om jezelf te stellen tijdens het motorkleding kopen en dus ook bij het uitzoeken van een motorjas: ga ik voor leer of voor textiel?

Leren motorjas

Het zal je niet verbazen dat leer prijziger is dan textiel. Het brengt wel extra voordelen met zich mee. Leer biedt betere bescherming bij een val. Het is sterker en slijtvaster. Leren motorkleding gaat ook langer mee. Draag je je pak altijd over je eigen kleding heen of direct over je ondergoed? Leer biedt namelijk een betere bescherming als het dicht tegen de huid aan zit. Het vorm zich naar je lichaam, waardoor het als gegoten gaat zitten. En het ziet natuurlijk ook wel extra cool uit. Gebruik je je pak echter voor woon-werk verkeer dan is leer waarschijnlijk wat minder praktisch.

Voordelen
  • Hoge slijtvastheid
  • Betere pasvorm dan textiel
  • Duurzaam
  • Windweerstand
  • Tijdloze uitstraling
Nadelen
  • Hogere prijs
  • Minder ademend
  • Beperkte weerbestendigheid
  • Meer onderhoud

Motorjas van textiel

Textiel leent zich beter voor verschillende weersomstandigheden, omdat het waterdicht is. Verandert het weer terwijl je nog terug moet, dan is dat geen probleem. Textiel biedt bij een val echter minder bescherming, omdat het verbrand wanneer het over het asfalt schuurt. Uiteraard zitten er wel extra bescherming op de kwetsbare plekken middels kunststof of rubberen versteviging. Een voordeel van textiel is dat het makkelijker te reinigen is en je je normale kleding eronder kunt dragen, zodat je je op je bestemming niet hoeft om te kleden. En niet geheel onbelangrijk, maar een motorjas van textiel kost minder dan een leren motorjas.

Voordelen
  • Ademend vermogen
  • Weerbestendig
  • Lichtgewicht
  • Lagere prijs dan leer
  • Veelzijdig
Nadelen
  • Minder slijtvast dan leer
  • Pasvorm
  • Windweerstand


Bestel je motorjas van textiel bij een betrouwbare online winkel

2. Helm

Als motorrijder ben je verplicht een helm te dragen, en terecht, want zo is je hoofd beschermd bij een val. Er zijn verschillende typen helmen om uit te kiezen. Bijvoorbeeld de integraalhelm. Deze wordt het meest gebruikt. Een integraalhelm omsluit het hele hoofd. Alleen het vizier kan open. Eenvoudige modellen zijn al voor onder de 200 euro te koop. Voor een groter budget kun je integraalhelmen krijgen met extra bescherming en extra gemakken. Je kunt het vizier aanpassen voor een vizier dat beter helpt tegen scherp zonlicht.

Dan is er nog de systeemhelm. Bij zo’n helm kan ook het kinstuk opgeklapt worden, waardoor praten makkelijker wordt. Dit type helm biedt ook de brildrager beter mogelijkheden voor het op- en afzetten van een (motor)bril. Door de opklapbaarheid van het kinstuk is de systeemhelm wellicht iets minder stevig dan een integraalhelm, maar de constructie is dermate stevig dat dit niks afdoet voor je veiligheid.

Wil je offroad met je motor, dan bestaat daar een speciale helm voor. Deze heeft een klep die uitsteekt, die opspattend zand tegenhoudt voordat het in je gezicht komt. Vaak hebben offroad helmen geen vizier en moet je er bijvoorbeeld een crossbril bij dragen. Een variant op de offroad helm is de allroad helm. Deze heeft wel een vizier.

Er bestaat ook nog de jethelm. Deze beschermt de kin, de kaak en de mond niet en heeft in sommige gevallen zelfs geen vizier. Hoe leuk retro de jethelm ook is, hij is eigenlijk alleen geschikt voor de langzamere balansvoertuigen, zoals de brommer of scooter.

3. Motorbroek

Voor de motorbroek geldt in grote lijnen hetzelfde als voor de motorjas. Leer biedt meer bescherming en vormt zich naar je lichaam, maar je kunt er geen gewone broek onder aantrekken. Textiel is goedkoper en waterdicht en je kunt er wel je normale kleding onder dragen. Een derde optie is motorjeans, ofwel Kevlar jeans. Dit is een broek die zich leent voor op de motor, maar ook gewoon de rest van de dag te dragen is. Hij is plaatselijk verstevigd voor bescherming bij een val. De mate waarin dat gebeurd is, verschilt per uitvoering. Dit is iets waar je met zorg naar moet kijken. Je hebt natuurlijk meerdere soorten motorbroeken. Denk aan de beste kevlar motorbroek en beste onopvallende motorbroek en daarnaast heb je uiteraard echte winter en zomer motorbroek.

4. Handschoenen

Motorhandschoenen zijn essentieel voor rijcomfort en veiligheid. Ze bieden bescherming tegen weersinvloeden, trillingen en impact, en verbeteren grip en rijervaring voor elke motorrijder. Er zijn verschillende types motorhandschoenen op de markt.

Sporthandschoenen

Sporthandschoenen bieden de meeste bescherming en een betere grip. Ze zijn gemaakt van leer, carbon en polyurethaan beschermen je tegen impact en schaafwonden.

Zomerhandschoenen

Zomerhandschoenen zijn gemaakt van leer en textiel en laten lucht door, waardoor je bij hogere temperaturen koele handen houdt door de rijwind. Net al een zomer motorjas zijn ze dus luchtiger. Omdat er leer in verwerkt zit en er extra protectie bij de knokkels op aangebracht wordt, beschermen ze toch goed bij een val. Voor iets lagere temperaturen zijn waterdichte zomerhandschoenen geschikt. Het is ook mogelijk om zomerhandschoenen te krijgen die geheel van leer zijn gemaakt. Deze vormen zich naar je hand en zitten dus fijn.

Winterhandschoenen

Dan bestaan er ook nog winterhandschoenen voor bij lagere temperaturen. Deze zijn wind- en waterdicht en hebben een extra thermolaag aan de binnenkant. Koop deze in een maat die wat ruimte overlaat rondom je vingers, dan isoleert de handschoen beter. Voor de écht koude dagen zijn er ook nog elektrisch verwarmde winterhandschoenen naast winter motorjassen en -broeken. Deze worden verwarmd door een accu of middels een snoer kan je ze aan je motoraccu koppelen. Overigens kan je natuurlijk ook je handvaten verwarmd maken, al hou je dan wel de koude op de bovenzijde van je handen.

5. Laarzen (of schoenen)

Ook je voeten en onderbenen moet goed beschermd zijn op de motor. Motorlaarzen zijn een onmisbaar onderdeel van de uitrusting van elke motorrijder, ontworpen om veiligheid, comfort en stijl te bieden tijdens het rijden. Deze speciaal ontworpen laarzen zijn gemaakt om de voeten, enkels en onderbenen te beschermen tegen impact, schaafwonden en de elementen. Daarnaast verbeteren motorlaarzen de grip op de voetsteunen en rem- en schakelpeddels, wat bijdraagt aan een betere rijervaring en controle. Motorlaarzen zijn verkrijgbaar in diverse stijlen, materialen en functies, variërend van sportief en avontuurlijk tot touring en cruiser, zodat elke rijder de perfecte laarzen kan vinden die passen bij zijn of haar rijstijl en voorkeuren. Vaak fijn met goede motorsokken.

Sportlaarzen

Sportlaarzen bieden veel veiligheid, omdat ze beschermen tegen verdraaiingen van je voet. Vaak zit er een brace in die de kans op een enkelbreuk vermindert als je een val maakt. De beschermde delen in een sportlaars zijn doorgaans gemaakt van polyurethaan. Een teenslider voorkomt slijtage aan de zool wanneer je met je laars de grond raakt.

Toerlaarzen

Dan zijn er nog toerlaarzen, die voor hobby ritten en dagelijkse ritten geschikt zijn. Deze zijn doorgaans gemaakt van leer en textiel, en zijn vaak waterdicht gemaakt met een membraan van bijvoorbeeld Gore-Tex. In dat laatste geval is de laars ook goed in staat om lucht eruit te laten.

All Road Motorlaarzen

Wil je liever een hogere laars, dan kun je gaan voor All Road motorlaarzen. Deze hebben straps om ervoor te zorgen dat je laars goed vastzit om je been. Ze zijn erg sterk, waardoor ze bescherming bieden voor rondvliegend materiaal, bijvoorbeeld als je op ruig terrein rijdt. Ze zijn ook waterdicht.

Motorschoenen

Ga je liever voor casual, dan kun je nog kiezen voor motorschoenen. Dit zijn lage schoenen met enkelversteviging, en soms ook teenbescherming. Het voordeel van motorschoenen is dat je ze de hele dag aan kunt houden. Ze zijn vooral geschikt voor korte ritten.

6. Onderkleding

Afhankelijk van je het materiaal van je outfit en je bestemming, is speciale onderkleding die je lichaam op temperatuur houdt wellicht ook nodig. Deze werkt vochtregulerend, waardoor je huid onderweg droog blijft. Voorwaarde daarvoor is dat deze motor thermokleding goed aansluit op je huid. Is dat het geval, dan houdt de onderkleding je warm wanneer het buiten koud is, maar ook juist koel wanneer het warm is. Er bestaan thermoshirts en thermobroeken, en zelfs ook thermosokken om bevroren tenen te voorkomen. Heb je motorkleding van textiel waar je je normale kleding onder draagt en hoef je geen lange rit te maken, dan is het wellicht niet nodig.

7. Nekwarmer

Een nekwarmer, ook wel motorkol of blaclava genoemd, beschermt je onderweg tegen koude temperaturen en andere weersomstandigheden. Maar het biedt ook veiligheid tegen dingen die in het rond vliegen, zoals steentjes en insecten. Doorgaans laten kragen van motorjassen ruimte over om een nekwarmer toe te voegen aan het outfit. Natuurlijk wil je niet het hele jaar door met dikke motorkol om je nek moeten rijden, dus zijn er verschillende soorten. Voor de winter zijn er dikke, wollen nekwarmers. Ook kun je voor een motorkol kiezen die van Gore-Tex of windstopper gemaakt is. Deze zijn ook nog eens waterdicht en daarmee zeer geschikt voor barre omstandigheden. Voor de warmere dagen van het jaar zijn er dunne kollen die gemaakt zijn van verkoelend materiaal dat lucht doorlaat. In plaats van een nekwarmer kan je ook nog voor een bivakmuts kiezen. Daar heb ik zelf in de winter altijd veel profijt van aangezien het overal perfect afdekt en dus extra comfort geeft.

Overige beste motorkleding items

Motor sokken

Motorsokken zijn speciaal ontworpen voor rijcomfort en ondersteuning. Gemaakt van ademende materialen, zoals merinowol of synthetische vezels, helpen ze temperatuur en vocht te reguleren.

Motorpakken (1 of 2 delig)

Motorpakken, beschikbaar in één- en tweedelige uitvoeringen, bieden motorrijders essentiële bescherming en comfort. Ze zijn gemaakt van leer of textiel en bevatten vaak geïntegreerde beschermers voor extra veiligheid.

Koelvest

Het beste motor koelvest vormt het zware gereedschap om onder warme omstandigheden comfortabel rond te blijven rijden. Deze vesten nemen water op en weten dit gedurende enkele uren om te zetten in verkoeling van het lichaam. Door het koelvest over een verkoelend ondershirt te dragen behaal je het meeste effect.

Merken beste motorkleding

Hoe duur je het maakt met het motorkleding kopen heb je natuurlijk zelf onder controle. Ben je bereid in de buidel te tasten voor het beste van het beste, dan kom je uit bij motorkleding merken als Dainese, Rev’It!, Spidi en Held. Ook voor handschoenen en laarzen zijn deze motorkleding merken de absolute top. Goede motorkleding voor een lager budget brengt je bij motorkleding merken als Grand Canyon, Booster, Evalution en Segura. Tophelmen worden gemaakt door producenten als AGV, Shark, Schuberth en Shoei. Voor goede budgethelmen kom je uit bij LS2, MT, Premier en Beon. Uiteraard zijn er nog veel meer merken, dus laat je vooral ook inspireren bij een online of offline motorzaak.

Tips bij het kopen van motorkleding

Waar dien je op te letten bij de aanschaf van beste motorkleding? Bepaal eerst wat voor soort motorrijder je bent, zoals een mooi weerrijder, toerrijder, circuitrijder, avonturier, enz. Verken de beschikbare opties voor jouw type rijder en vraag enkele ervaren motorrijders in je omgeving om hun mening. Vraag niet te veel advies, want anders zie je door de bomen het bos niet meer. Ontdek onze handige tips!

Bekijk de huidige voorraad motorkleding

Kies uit één van deze bekende webhops
  • Slechte kleding is zeldzaam, maar slecht passende kleding komt vaker voor. Neem de tijd en test hoe het zit door op de motor te gaan zitten. Dit helpt je om te beoordelen of de naden, beschermers, zakken en vouwen comfortabel en functioneel zijn.
  • Denk na over het aantal lagen kleding waarmee je je outfit wilt passen. Pas je outfit met de kleding die je normaal gesproken zou dragen.
  • Pas je laarzen of schoenen met goede sokken. Te strakke laarzen zorgen gegarandeerd voor koude voeten.
  • Controleer of je handschoenen niet opkruipen aan de binnenkant wanneer je het stuur vastpakt, want dit kan leiden tot ongemakkelijke drukpunten en zelfs blaren tijdens lange ritten.
  • Als je een all-weather rijder bent, vermijd dan lichtgekleurde pakken, die er na één regenachtige rit al niet meer uitzien. Kies wel voor voldoende reflecterend materiaal op je pak.
  • Probeer je helm ook uit op de motor. Vooral bij sportievere modellen moet je geen druk in je nek voelen en controleren of je gezichtsveld niet wordt belemmerd door de bovenkant van de helmschaal.
  • Kies voor een toerhelm altijd een helm met zonnevizier. Het is veel handiger dan stoppen om je zonnebril op te zetten bij laagstaande zon. Je helm mag bij het passen best wat strak zitten, want hij vormt zich nog naar je hoofd na verloop van tijd.
  • Neem een pinlockvizier bij je motor. Dit is de meest effectieve (en misschien wel enige?) manier om een beslagen vizier te voorkomen.

Veelgestelde vragen

  • Zowel leer als textiel hebben hun eigen voor- en nadelen. Leer is vaak duurzamer, biedt betere slijtvastheid en heeft een goede pasvorm. Textiel daarentegen is vaak lichter, ademender en beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, rijstijl en het klimaat waarin je rijdt.

  • Het is essentieel om de juiste maat te kiezen voor comfort en veiligheid. Raadpleeg de maattabel van de fabrikant en meet je lichaamsmaten nauwkeurig op. Houd rekening met de kleding die je onder je motorkleding draagt. Het is altijd het beste om motorkleding te passen in een winkel, zodat je zeker weet dat het goed past en comfortabel is. We raden ook altijd aan om de motorkleding te passen, ook op je motor, voordat je het koopt.

  • De kwaliteit van de beschermers is belangrijk voor je veiligheid. Zorg ervoor dat je kleding kiest met CE-gecertificeerde beschermers op belangrijke gebieden zoals schouders, ellebogen, heupen en knieën. Sommige kledingstukken bieden ook rug- en borstbescherming. Controleer of de beschermers goed passen en op hun plaats blijven tijdens het rijden.

  • Het hangt af van je rijomstandigheden en persoonlijke voorkeur. Als je vaak in regenachtige omstandigheden rijdt, is waterdichte kleding een goede investering. Veel textielkleding heeft ingebouwde waterdichte membranen of verwijderbare voeringen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende weersomstandigheden.

  • Om de levensduur van je motorkleding te verlengen, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Reinig je kleding volgens de instructies van de fabrikant, berg ze op in een droge en goed geventileerde ruimte, en controleer regelmatig op slijtage of schade. Vervang versleten of beschadigde onderdelen, zoals beschermers, ritsen en klittenband, om de functionaliteit en veiligheid te behouden.

Andere bronnen motorkleding

Bekijk de beste deal

Op de hoogte blijven?

Please wait...

Je bent nu ingeschreven op e-mails van Motorblog